5 positieve effecten van mindfulness

Als ik mensen wel eens voorstel om aan een mindfulness training mee te doen, hoor ik vaak dat ze dit in eerste instantie zien als iets zweverigs. Vanwege het onbekende ervaren mensen vaak een drempel en dat is wat mij betreft jammer. Ik zie mindfulness namelijk als een belangrijke basis. Omdat er een aantal belangrijke ingrediënten in zitten die helpen voor ontspanning maar ook in het leren kennen van jezelf. Ik noem het daarom wel eens een basistraining.

Basistraining
In een training mindfulness zitten een aantal belangrijke basiselementen die nodig zijn voor stresshantering, gezonde balans en persoonlijke groei. Welke dat zijn?

1.Lichaamsbewustzijn

Een belangrijk element is wat mij betreft het verbeteren van contact met je lichaam. In onze westerse samenleving leven we vaak in ons hoofd, onze gedachtewereld. Dit, terwijl contact met je lichaam voor veel zaken van belang is. Als je je lichaam namelijk niet voelt, neemt het hoofd, dus je gedachten veel makkelijker over. Je voelt je emoties niet goed en dat maakt ook dat wederom gedachten en controle willen houden het gaan overnemen. Lichaamsbewustzijn is onder andere nodig om te kunnen ontspannen en te genieten van dingen, je emoties te kunnen voelen en te hanteren, je grenzen te voelen en je intuïtie te versterken. Ook is dit een belangrijke basis om stress beter te hanteren.

2.Losser komen van gedachten

In een mindfulnesstraining kom je er vaak achter hoe vaak je in je gedachtewereld zit. Soms kun je wellicht overmatig piekeren. Dit piekeren geeft meer spanning dan dat het iets oplost. Je leert hier losser van te komen. Gedachtes zijn immers niet de werkelijkheid. Hoe meer je dit oefent, hoe losser je ervan kunt komen. Dat geeft vervolgens weer ontspanning.

3. Inzicht in jezelf

Door mindfulness word je ook bewuster van jezelf. Hoe je gedachten en op welke manier je gedachten je beïnvloeden. Welk type gedachten vaak voorbijkomen. Of je oordelend of mild naar jezelf en anderen kunt kijken. In hoeverre jij je grenzen voelt en daarna handelt. In hoeverre je afgaat op je intuïtie of dit negeert. Het geeft zicht op je automatische neigingen en door dat bewustzijn ontstaat er ruimte voor bewustere keuzes en gedrag.

4.Realistischer kijken door lichaamssignalen serieuzer te nemen

In het kader van zweverig of niet vind ik het interessant dat een mindful houding juist help in het realistischer kijken naar zaken. Het is immers juist je gedachtewereld waarin je kunt wegzweven. Je kunt gevangen raken in piekergedachten. Of je kunt juist wegzweven in luchtkastelen. Je kunt de realiteit in je gedachten anders maken dan die is. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk denken (na al maandenlang hard gewerkt te hebben) dat je dat ene project er toch weer echt bij moet nemen. En dat er echt geen andere keuzemogelijk is. Voor je gedachtewereld is het heel gemakkelijk om dit te denken. Terwijl je juist, als we weer terugkeert naar het lichaam, kunt voelen/ervaren wat wel of niet klopt. Wanneer je focust op je lichaamssignalen voel je waarschijnlijk moeheid, spanning of onrust. Het lichaam ervaart namelijk de daadwerkelijke belasting die een extra project erbij zou betekenen. De spanning die je dan ervaart is een teken dat de gedachte dat het er wel bij kan dus niet klopt. Niet realistisch dus. Wanneer je de keuze zou maken om dit project er niet bij te nemen, ervaar je vermoedelijk dat je lichaam rustiger wordt. Een teken dus dat deze keuze wel past bij de realiteit. Je lichaam is dus een belangrijke factor voor de reality-check. Mindfulness helpt om veel beter te leren luisteren naar signalen van je lichaam. Je grenzen, maar in positieve zin ook je wensen.

 5. Meer in het hier en nu zijn

Door losser te komen van gedachtes, meer bewust aanwezig te zijn, kun je ook meer genieten van het hier en nu. Je bent meer ontspannen aanwezig en dat geeft atijd ruimte. Juist in een druk leven is het vermogen om te ontspannen extra belangrijk. Dat geeft de noodzakelijk balans.

Zelf meedoen aan een training? Op woensdag 21 september start er weer een training in Baarn.

https://arbeidspsychologenmiddennederland.nl/training-mindfulness-en-gezonde-balans/