Reïntegratiebegeleiding
Begeleiding bij uitval door stress, burn-out of andere psychische klachten
Begeleiding na uitval helpt om sneller te herstellen en helpt medewerkers om in de toekomst een betere en duurzame balans te creëren. Tijdens de intake inventariseren we het klachtenbeeld en kijken we naar de factoren die ten grondslag liggen aan de uitval. In de begeleiding zijn een aantal fases te onderscheiden
Fase 1
De eerste fase van de begeleiding is vooral gericht op het op gang brengen van herstel. In het begin zijn spanning en emoties vaak hoog, terwijl ontspanning juist nodig is om te herstellen. In deze fase is het fysiek leren de spanning weer omlaag brengen belangrijk. En om een structuur te vinden met de juiste balans tussen activatie en ontspanning.
Naast individuele begeleiding gaan mensen thuis oefenen met een online training stressreductie en mindfulness.
Fase 2
In de tweede fase van de begeleiding helpen we de medewerker het niet functionele patroon (bijvoorbeeld te weinig grenzen stellen) te doorbreken. Door inzicht in het patroon leert de persoon regie te pakken en effectiever gedrag in te zetten. Ook blijven we inzetten op klachtenreductie en betere stresshantering.
Fase 3
In de derde fase onderzoeken we samen met medewerker wat nodig is voor duurzaam herstel. Past de functie nog? Wat is nodig voor een blijvende balans?
Wanneer dit toegevoegde waarde heeft kunnen wij in overleg met de medewerker ook de werkgever in een driegesprek bij de begeleiding te betrekken. Dan kan worden besproken wat vanuit het werk nodig is om tot een optimaal en duurzaam herstel te komen.