Voor arboprofessionals
arbo-artsen, verzuim- en reintegratiemanagers
Arbeidspsychologen Midden Nederland richt zich op de mentale gezondheid en groei van werkende mensen. Onze psychologen bewegen zich op het snijvlak van de wereld van werk en psychologische begeleiding.
ACHTERGROND
Onze aanpak, methodiek en inspiratiebronnen zijn toegespitst op onze doelgroep. Wij zijn gespecialiseerd in werk gerelateerde klachten zoals stress en burn-out, maar ook in methodieken die een wezenlijke groei bevorderen en mensen helpen hardnekkige patronen te doorbreken. Hierbij betrekken wij niet alleen de psychologische kant, maar de fysiologische kant die een rol speelt bij stress en burnout. Daarnaast kijken wij ook naar de invloed vanuit de (werk) omgeving en werkgerelateerde factoren. Wij kijken vanuit meerdere invalshoeken
Invalshoeken voor begeleiding
VISIE
In onze keuzes hebben wij altijd onze eigen lijn gevolgd. Doordat wij niet vast zitten aan een GGZ kader hebben wij altijd die opleidingen gevolgd die bij onze doelgroep passen en waar wij zelf het meest achter staan. Wij vinden het belangrijk om op een dieper en duurzamer niveau verandering te bewerkstellingen. Wij beogen meer dan alleen symptoom reductie. De sterk protocollaire, medicaliserende en vooral door CGT (cognitieve gedragstherapie) gedomineerde aanpak binnen de reguliere GGZ vinden wij een te beperkt referentiekader.
Wij staan voor een persoonlijke en menselijke benadering. Immers, het persoonlijke contact en het gezien en erkend voelen zijn de belangrijkste werkzame ingrediënten. Zo blijkt ook uit psychotherapie effect onderzoek.
Praktisch en concreet betekent dit een ruimere sessietijd en een betrokken houding; cliënten mogen tussentijds mailen of bellen als er iets is. Bij uitval of spanningsklachten vindt binnen twee weken een intake plaats. Onze taakopvatting is breed. Indien nodig zijn wij te consulteren voor advies of nemen wij een adviserende rol op richting werkgever of bedrijfsarts. Uiteraard altijd in overleg en met toestemming van de cliënt. Wij werken binnen de kaders van de AVG en beroepscode van het NIP.
METHODIEKEN
De psychologische methodieken die wij gebruiken zijn inzicht en regie bevorderend, hebben aandacht voor contact met gevoel en lichaam en de benodigde diepgang om wezenlijke groei te bevorderen. Onze belangrijkste methodieken en inspiratiebronnen zijn: innerlijke familie, mindfulness. ACT, emdr en sensorimotor psychotherapie.
VISIE OP DIAGNOSTIEK
Wij vinden het belangrijk dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen vitaliteit, herstel en belastbaarheid. Wij helpen hen weer grip te krijgen op zichzelf en hun situatie. Wij zien de mens als meer dan een klachtenpatroon en diagnostisch label. Onze benadering, taal en werkwijze zijn niet medisch maar menselijk. Onze diagnostiek is daarom beschrijvend i.p.v. medicaliserend. Wij hanteren om die reden geen dsm diagnostisch kader bij tijdelijke problematiek (as 1). Wij denken dat beschrijvende diagnostiek meer recht doet aan de mens en meer aanzet tot begrip en regie op eigen welbevinden.
De toegevoegde waarde van dsm diagnostiek zien wij wel wanneer er mogelijk sprake is van structurele persoonlijkheidsproblematiek (as 2) die het functioneren in het werk structureel zal blijven beïnvloeden. In dat geval kan er sprake zijn van blijvende kwetsbaarheden met blijvende beperkingen en daarmee blijvende invloed op werk. Een diagnostisch label kan dan helpen om te adviseren over aanpassingen in werk, waardoor iemand toch op een goede plek en juiste functie zo goed mogelijk aan het werk kan blijven. In die situaties zien wij de meerwaarde van een dsm diagnose (as 2) en kunnen wij voorstellen een diagnostisch onderzoek in te zetten.
Speelt er een situatie waarin wij van dienst zouden kunnen zijn? U kunt ons altijd bellen voor overleg.