Innerlijke familie en stress en balans in werk

 

In deze video, die een stukje opname van een online workshop is, wordt het model van de innerlijke familie toegepast op stress en balans op het werk.

Het model: de innerlijke familie is ontwikkeld door Arienne Klijn. Binnen onze begeleiding gebruiken wij onder andere dit model omdat het zeer snel inzicht en verdieping geeft. Het model representeert vier verschillende innerlijke delen van ons zelf. Het maakt gebruik van het archetypische beeld van een familie omdat deze voor iedereen herkenbaar zijn. Het geeft inzicht in welke delen van ons zelf we goed inzetten en goed ontwikkeld hebben en welke aandacht nodig hebben. Door het onderscheid tussen sturende volwassen delen en kind delen die meer over gevoelens gaan, geeft het mensen meer gevoel van grip. De sturende delen kunnen bijvoorbeeld meer leren sturen op meer gevoel van rust en vertrouwen en plezier en energie in werk.

Het model maakt onderscheid tussen feminiene en masculiene eigenschappen. Van belang is om te vermelden dat het daarbij gaat om archetypische beelden. Of we nu man of vrouw zijn, we hebben ze allemaal.

Door de verschillende familieleden in een opstelling neer te zetten wordt vaak heel snel duidelijk hoe je met jezelf omgaat. Welk familielid krijgt veel ruimte en welke minder? Hoe is de dynamiek tussen verschillende delen? Is er een familielid dat aandacht behoeft of dat zich sterker mag ontwikkelen? De methodiek kun je toepassen op een grote diversiteit aan ontwikkelthema’s. Hiermee kun je leren jezelf te coachen om stap voor stap tot een betere balans of grotere effectiviteit te komen.

Deze video is een opname van een online workshop. Het geeft je een beeld van het toepassen van dit model op balans in werk. Je kunt er vanuit een eigen vraag naar kijken.

 

Veel plezier!