Nieuwe routines zijn nodig bij thuiswerken

Nu ik steeds meer geluiden hoor dat – met name in grote bedrijven – het thuiswerken nog weleens heel 2020 kan gaan duren, is het denk ik goed om na te denken over nieuwe routines om niet mentaal vermoeid te raken. Ik hoor veel geluiden van mensen die merken dat ze nu mentaal vermoeider zijn na een dag lang schermwerk en videobellen.

Dit is niet zo gek. Normaal gesproken zat er veel afwisseling in het werk. Beeldschermwerk werd afgewisseld met vergaderingen, 1 op 1 gesprekken, telefoontjes, loopjes en kleine gesprekjes bij het koffieautomaat. En niet onbelangrijk: er was reistijd van en naar werk.

Multi-taskend thuiswerken
Nu zijn mensen soms de hele dag aan het videobellen. Ook vergaderingen gaan via video-call. Als het even niet interessant is, kun je ondertussen iets anders doen. Je bent dus aan het multi-tasken. Daarbij is er een neiging om bij video-bellen omhoog te gaan in energie en ademhaling en je helemaal te richten op die ander in het scherm. Je blijft dan minder bij jezelf, dus sneller vermoeid.

Geen reistijd
Als de werkdag klaar is, zit je direct weer in de thuissituatie., want er is geen reistijd meer waarin je een beetje kon afbouwen en tot jezelf kon komen.

Andere en nieuwe routines zijn nodig
Daarom is het goed om in te grijpen en in deze thuissituatie andere routines aan te leren. Bijvoorbeeld:

  1. Tussen twee calls in jezelf aanleren even op te staan, te bewegen, even iets anders te doen.
  2. Verzin een alternatief voor het tussendoor even informeel kletsen.
  3. Als je in een videogesprek zit; let goed op je houding. Laat je niet teveel in het scherm zuigen, maar ga steeds bewust een beetje naar achteren zitten. Zorg voor een ontspannen houding en let op je ademhaling.
  4. Concentreer je op één taak tegelijk.
  5. Verzin een andere routine voor de overgang tussen einde werk en start gezin, door bijvoorbeeld even buiten te lopen of iets anders buiten te doen wat voor jou helpt.

Ook dit soort nieuwe routines zullen we met z’n allen opnieuw moeten bedenken. Heb jij zelf een nieuwe helpende routine? Laat het me weten!