EMDR bij hardnekkige negatieve overtuigingen
Veel mensen weten dat EMDR een effectieve methodiek is bij trauma. Dat is ook mijn ervaring. Wat minder mensen weten is dat je EMDR ook kunt inzetten om hardnekkige negatieve overtuigingen van hun lading te ontdoen. Hoe dat werkt, vertel ik in dit blog.
Om te beginnen: Hoe werkt EMDR?
Bij EMDR ga je terug naar een herinnering waar je last van hebt. Je visualiseert daarbij een foto in je hoofd van het moment dat de meeste spanning of nare emotie oproept. Vervolgens laat je alle gevoelens, gedachten, herinneringen, fysieke gewaarwordingen, beelden en associaties opkomen. In combinatie met al deze associaties biedt de therapeut een zogenaamde afleidende stimulus aan. De meest gebruikte is met je ogen de vinger van de therapeut volgen. Er vindt dan een proces plaats waarbij je gaat merken dat de spanning of de nare emotie gaat dalen, totdat je neutraal naar de foto kunt kijken. Dit betekent niet dat de herinnering dan niet naar meer is, maar wel dat je er neutraler naar kunt kijken.
Waarom werkt EMDR
Er is veel onderzoek naar EMDR gedaan en daar komt uit dat het een bewezen effectieve methode is. De meest recente verklaring waarom het werkt, is door de combinatie van helemaal naar een emotie toegaan, terwijl je er tegelijkertijd uit wordt getrokken met iets dat je afleidt. Door deze combinatie ontstaat meer afstand en wordt de herinnering van de voorgrond (werkgeheugen) naar het lange termijn geheugen (archiefkast) geplaatst. Je kunt dan de herinnering beter verdragen zonder in angst of in een andere emotie te raken bij die herinnering.
Hoe het werkt op negatieve overtuigingen
Hierbij zet je EMDR op een andere manier in. Niet perse op trauma, maar op herinneringen uit het verleden die van invloed zijn geweest op een hardnekkige negatieve overtuiging. Hierbij gaat het dan dus om herinneringen die hebben geleid tot de vorming van een bepaalde overtuiging.
Kerncognities
Overtuigingen die sterk in ins verankerd zijn en die ons dus ook sterk leiden in ons gedrag noemen we in de psychologie kerncognities. Stel dat je bijvoorbeeld op de lagere school meerdere malen gepest bent dan zou een mogelijk gevormde kerncognitie kunnen zijn: ‘ik ben minder waard’, ‘ik ben niet oke’ of ‘ik kan anderen niet vertrouwen’. Vervolgens kleuren deze kerncognities je gedrag in het hier en nu. Het is als de bril waarmee jij kijkt en vervolgens ook op situaties reageert.
EMDR op kerncognities
Nu is het dus mogelijk om EMDR toe te passen op een kerncognitie waar je last van hebt. Niet zozeer omdat de herinneringen nog steeds traumatisch zijn, maar om de gevoelsmatige lading die gekoppeld is aan een kerncognitie te doen dalen. Het punt is namelijk dat je vaak wel weet dat een kerncognitie niet meer klopt, maar het voelt nog wel zo. Om die gevoelsmatige lading eraf te halen kies je één of meerdere herinneringen uit die gekoppeld zijn aan de gevormde kerncognitie. Daar wordt dan de EMDR-techniek op toegepast. Doordat de herinneringen neutraler worden, gaat de sterkte van de kerncognitie ook minder worden. Je kunt dan ook beter gaan voelen dat de overtuiging niet waar is. Dat is voor mij ook de meerwaarde van het inzetten van EMDR op overtuigingen. Dat je niet alleen met je hoofd weet dat een bepaalde overtuiging niet klopt, maar dat je gevoel ook daadwerkelijk mee verandert.
Meer info? Stuur een mail naar marina@arbeidspsychologenmiddennederland.nl