Traumabegeleiding
Om diverse redenen kan trauma behandeling aan de orde zijn. Medewerker in hoog-risico beroepen kunnen traumatische gebeurtenissen meemaken. Maar ook ander medewerkers kunnen eenmalig iets meemaken in hun privéleven dat invloed heeft op hun mentale gezondheid. Ook kunnen trauma’s uit het verleden van invloed zijn op gedrag in het nu. Ook zonder dat er sprake is van een groot trauma kan een methodiek als EMDR ook helpen om bepaalde gebeurtenissen sneller te verwerken. Soms zijn bij een burnout ook onderliggende trauma’s van invloed.
Bij Arbeidspsychologen Midden Nederland werken wij met EMDR en sensorymotor psychotherapie.
EMDR
EMDR is een methodiek die mensen helpt traumatische of emotioneel geladen gebeurtenissen (sneller) te verwerken. Het is een effectieve en efficiënte methode die mensen helpt om de ervaring sneller naar de achtergrond te krijgen. Je kunt EMDR echter ook breder inzetten. Het is bijvoorbeeld ook toe te passen bij het verminderen van vastzittende overtuigingen.
Hoe werkt het?
Bij EMDR ga je terug naar een herinnering waar je last van hebt. Je visualiseert daarbij een foto in je hoofd van het moment dat de meeste spanning of nare emotie oproept. Vervolgens laat je alle gevoelens, gedachten, herinneringen, fysieke gewaarwordingen, beelden en associaties opkomen. In combinatie met al deze associaties biedt de therapeut een zogenaamde afleidende stimulus aan. De meest gebruikte is het met je ogen de vinger van de therapeut volgen. Er vindt dan een proces plaats waarbij je gaat merken dat de spanning of de nare emotie gaat dalen totdat je neutraal naar de foto kunt kijken. Dit betekent niet dat de herinnering dan niet naar meer is, maar wel dat je er neutraler naar kunt kijken.
Waarom het werkt
Er is veel onderzoek naar EMDR gedaan en daar komt uit dat het een bewezen effectieve methode is. De meest recente verklaring waarom het werkt is dat het werkt door de combinatie van enerzijds helemaal naar een emotie toe te gaan, terwijl je er tegelijkertijd met iets wat je afleidt/je eruit getrokken wordt. Door deze combinatie ontstaat meer afstand en wordt de herinnering van de voorgrond (werkgeheugen) naar het lange termijn geheugen (archiefkast) geplaatst. Je kunt dan de herinnering beter verdragen zonder in angst of paniek te raken bij die herinnering.
EMDR kan ook ingezet worden op het verzachten van hardnekkige overtuigingen
Hierbij zet je EMDR op een andere manier in. Je werkt dan met herinneringen uit het verleden die van invloed zijn geweest op een bepaalde kern-overtuiging. Hierbij gaat het dan niet zozeer om trauma, maar om herinneringen die hebben geleid tot de vorming van een bepaalde overtuiging.
Sensorimotor psychotherapie
De sensorimotor aanpak is een lichaamsgerichte manier van werken met trauma. Het uitgangspunt is dat de fysieke reacties op een trauma nog steeds opgeslagen liggen in het lichaam. Overlevingsreacties als vechten, vluchten of bevriezen worden dan nog steeds ook in het nu makkelijk geactiveerd. Door deze reacties met bewustzijn te onderzoeken kun je uit deze overlevingspatronen leren komen. Je leert hoe je jezelf kunt kalmeren in situaties die stress oproepen en er een ander antwoord op te geven. Ook dit is niet alleen bij trauma inzetbaar maar ook bij aangeleerde gedragspatronen als reactie op iemands geschiedenis.